Badem
Amandier, Akdeniz'e özgü bir ağaçtır. İki tür badem üretir: acı badem ve tatlı badem. Sadece tatlı badem, "badem dilimleri" gibi farklı şekillerde tüketilmeye uygundur.
"Badem dilimleri", kabuğu soyulmuş bademlerin, üstten alta doğru ince dilimler halinde kesilmesiyle elde edilir.
Tarihteki ilk bademler, Mısırlılar tarafından popüler hale getirilen İbranilerden gelmektedir. Mısırlı firavunların ekmekte kullandığı bu meyveler, onların en sevdiği meyveler haline gelir. Aynı zamanda, bu yağlı tohumlar Orta Asya'da, İran-Afgan platosunda da işlenmektedir. Daha sonra, Yunanlılar aracılığıyla Avrupa'ya yayılırlar. Araplar, ardından Akdeniz kıyısında badem yetiştirmeye başlarlar. Romalılar açısından, tatlı badem, onlara göre "verimlilik meyvesi" idi. 16. yüzyılda Fransa, badem yetiştirmeye başlamıştır.